• Miért minket válasszon?

    Miért minket válasszon?

  • Kereső optimalizálás? Mit is jelent?

    Kereső optimalizálás? Mit is jelent?

DOMAIN ügyintézés

A Domain név egy egyedi név, amely a végződéssel (tartomány) együtt alkot egyedi azonosítót a világhálón. Ennek alapján találják meg a honlapját az interneten.

domain

Az első domain nevet 1985. március 15-én a Symbolics, egy Massachusettsben működő számítástechnikai cég jegyeztette be. A symbolics.com bejegyzése után 40 nappal került sor a 2. azonosító regisztrációjára. A 3. bejegyzésre már csak 30 napot kellett várni. Az évek során a Symbolics leszállóágba került, és tavaly, 2009-ben a Domain nevétől is megvált. Ez a muzeális értékű Domain, ma egy a Domain nevek értékesítésére szakosodott cég igazgatójának a blogjára mutat.

A legelső magyar .hu végű internetes azonosítót 1991 októberében vették nyilvántartásba.
A hazai Internet bölcsőjének tekinthető intézmény, a MTA Számítástechnikai és Automatizálási Kutató Intézet jegyeztette be, a www.sztaki.hu -t.

A 80-as években az internetet szinte csak a tudományos világ használta.
Ekkor még nem számított gazdasági előnynek egy-egy Domain tulajdonosának lenni. A Domain üzlet felvirágzása közel egy évtizedet váratott magára. A sex.com -ot, – a mai napig a legértékesebbnek tartott Domain nevet – csak 1994-ben jegyezték be. Mára egy-egy Domain név értéke Euro milliókban is mérhető. Egy jó domain név mára komoly gazdasági előnyt is jelenthet, tehát

érdemes alaposan átgondolni a Domain név kiválasztását.

Az internetes tartományok első rendszerezésekor létrehoztak 6 tartományt. Megalkotásakor az volt a cél, hogy a domain nevek végződéséből, (tartomány) kiderüljön, hogy annak tulajdonosa milyen területen – gazdaság, szervezet, stb -tevékenykedik.domain-name-management

.com kereskedelem
.net internetes vállalkozások
.org nonprofit szervezetek
.edu oktatás
.gov kormányzati szektor
.mil katonai szervek

Az internet akkoriban még nem volt nemzetközi azaz igazi “világháló”, ezért létrehoztak egy 7. tartományt, az Amerikai Egyesült Államok határain kívüli tartalom számára is a .int -et.

Kicsit elszámolták magukat az amerikai barátaink, az internet mint kommunikációs eszköz még a kutatási szakaszban túllépett az Egyesült Államok határain. Nem sokkal később, egy 1974-es, az ISO 3166-os (azóta többször módosított) szabvány alapján, – amely a világ csaknem minden országának a kódját meghatározza -, rögzítették, hogy minden ország saját végződést kapjon, és az internet valóban világháló lehessen.

Új Domain név regisztráció | Domain átregisztrálás szolgáltatóváltóknak

Hozzászólások letiltva