• Miért minket válasszon?

    Miért minket válasszon?

  • Kereső optimalizálás? Mit is jelent?

    Kereső optimalizálás? Mit is jelent?

Alapfogalmak

Előfordult már Önnel, hogy a legszívesebben otthagyta volna az egészet, amikor érthetetlen informatikai halandzsával tömik a fejét?
 
Akkor olvasson tovább….
 
A továbbiakban a teljesség igénye nélkül próbáltuk csokorba gyűjteni a mai divatos informatikai szakkifejezéseket a tárhelyekkel kapcsolatban, hogy ne érezze magát kívülállónak, ha ezeket a szavakat hallja.
 
alapfogalmak

Domain név, aldomain

A Domain név (vagy magyarul tartománynév) egy szolgáltatást, vagy számítógépet azonosít az interneten. Egy példa Domain név: www.novosoft.hu A Domain név valójában egy címke, amelyet a nehezen megjegyezhető IP cím alternatívájaként használunk. A Domain név több, egymással ponttal elválasztott tagból áll. Ezek felépítése hierarchikus szempontból fordított, mert a legfelsőbb szint a legutolsó tag. Az úgynevezett legfelsőbb szintű Domain a .hu .eu .com stb. Utána a második szintű Domain tag jön: pl. novosoft. A Domain név tovább bontható még több aldomain-re pl. mellimplantatum.novohosting.hu, ahol a mellimplantatum az aldomain. Az alcsoport, -aldomain- létrehozásának célja, hogy a domain névhez tartozó más szolgálatásokat elkülönülten -akár másik szerveren- lehessen kezelni. A Domain nevet kell beírnunk a böngésző címsorába, hogy honlapunk megjelenjen. Magyarországon általában a .hu végződésű címeket használunk, de kedveltek még a .com .net .org és az .eu végződésűek is.

DNS

A honlapoknak és az e-mail címeknek helyet adó szervereket nem domain nevekkel, hanem úgynevezett IP címekkel azonosítják, míg a honlapokra és az e-mail címekre viszont Domain nevekkel hivatkozunk. (pl. www.novosoft.hu). A DNS-ek (Domain Name Server) feladata, hogy az alkalmazások (levelező programok, böngészők) számára elvégezze ezt a fordítási feladatot. Amennyiben egy DNS nem működik, hiába üzemképes az adott honlapot tartalmazó szerver az oldal nem lesz elérhető. Egy-egy Domain névhez legalább 2 DNS-t szoktak beállítani, hogy az elsődleges kiszolgáló leállása esetén a tartalék kiszolgáló átvegye a szerepet és biztosítsa a működést.

Web-hosting

Magyarul tárhelyszolgáltatás. Miután a név bejegyzése már megtörtént, azt hozzá lehet rendelni egy szerver tárhelyhez. Ez a szerver (v. gazdagép) állandó jelleggel a világhálóra van kapcsolva és különböző kiszolgáló programok (web, ftp, e-mail, stb.) futnak rajta. Ön erre a tárhelyre töltheti fel a weboldalakat, képeket, multimédiás fájlokat, stb.

IP cím

Az Internetes hálózatban a kommunikáció a TCP/IP-protokoll szerint folyik. A szerverek (gazdagépek) egyedi azonosítószámmal, IP (Internet Protokoll) rendelkeznek (pl. 79.172.211.319), és ezek segítségével tudnak egymással kommunikálni.

e-mail cím

Természetesen egyedi email címeket is létrehozhat az Ön domain nevén. Ezt és minden beállítást egy webes adminisztrációs felületen (control panel) tud beállítani.

e-mail alias

Egy e-mail postafiókhoz több e-mail cím is tartozhat. Így például, ha egy cégnél a megrendelésekkel foglalkozó munkatársat Kiss Viviennek hívják, akkor a kiss.vivien@cegneve.hu email címhez egy aliast is hozzá lehet kapcsolni, például a megrendeles@cegneve.hu e-mail címet. Ezután a megrendeles@cegneve.hu -ra érkező levelek is a kiss.vivien@cegnev.hu postafiókba fognak megérkezni. Az alias alkalmazásával egy munkatársnak csak egy postafiókot kell ellenőrizgetnie, ugyanakkor mégis két (vagy több) e-mail címe van.

POP3 kapcsolat

Egy levelezési protokoll, mely lehetővé teszi, hogy leveleinket a szerveren fenntartott postafiókunkban letöltés előtt megnézhessük és távolról kezelhessük.

IMAP

A POP3-hoz hasonló levelezési protokoll, mely lehetővé teszi, hogy leveleinket a szerveren fenntartott postafiókunkban letöltés előtt megnézhessük és távolról kezelhessük.

HTML

A HTML (Hyper Text Markup Language = hiperszöveg jelölő nyelv) Web-kiadványok forrásszövegének szerkesztésénél használt, szabványosított, ún. ‘html-címkék’-re (tags) alapozott nyelv. Ez a nyelv szöveges kódokkal jelöli meg a betűkészletet, az elhelyezést, a beágyazott képeket, a láncszöveges csatlakozásokat, stb.

HTTP

A kiszolgáló szerverek, és az egyéni felhasználó számítógépe közötti szöveges, vagy multimédiás HTML anyagok kommunikációs protokollja.

CGI

Az angol Common Gateway Interface rövidítése, ami egy mód arra, hogy szerveroldali programok futtatásával dinamikus honlapokat készítsünk. A CGI nem programnyelv, hanem egy módszer. CGI-t szinte bármilyen nyelven írhatunk, de leggyakrabban Perl-ben vagy C-ben szoktak.

PHP

A PHP (Hypertext Preprocessor) egy szerver oldali HTML-be ágyazott szkript-nyelv. Ez azt jelenti, hogy a HTML kódba írhatjuk a PHP parancsokat. Ha egy PHP kódot bemásolunk egy valami.php nevű fájlba és megnézzük egy böngészőből, akkor a letöltés előtt a PHP értelmező megkeresi a neki szóló parancsokat és végrehajtja.

MySQL

A MySQL egy adatbázis rendszer. Ha sok adatot kell tárolnunk, esetleg keresni is kell köztük, akkor a legjobb adatbázisba rendezni őket. Az adatbázisok könnyen kezelhetőek PHP programok segítségével, így egyszerűen megjeleníthetők a kívánt adatok a weblapokon.

CMS

A CMS (Content Management System) tartalomkezelő szoftverrendszer, amely gondoskodik a tartalmak strukturált megjelenítéséről. Olyan webalapú program, amely lehetővé teszi a tartalmak hypertext formátumban való dinamikus publikálását, különösebb programozói tudás nélkül. A CMS-ek legfontosabb tulajdonsága a dinamizmus. A legtöbb CMS szerveroldali programozási nyelven (PHP) íródott, és MySQL adatbázist használ. A tartalmat, annak megjelenését megfelelő jogosultság esetén egy -mindenkor, mindenhonnan elérhető – adminisztrációs felületen meg lehet változtatni. Azokat a tartalomkezelő rendszereket, amelyekre ez nem érvényes, (DMS) (Document Management System)-nek nevezzük. A piacon meglehetősen nagy a választék a különböző tartalomkezelő rendszerekből. A sok kereskedelmi rendszer mellett számos szabad licencű (nyílt forráskódú) CMS rendszer található, melyek egyre népszerűbbek. A teljesség igénye nélkül: Drupal, WordPress, Joomla!, CMS Made Simple.

Hozzászólások letiltva